Mozirski gaj

Za Mozirski gaj pravijo, da je otrok Volčjega potoka

Savinjčani imajo Mozirski gaj, ki je najlepši v Sloveniji. V njem pa imajo tako rožo, da če pod njo ležiš pet minut umreš. Katera roža je to? Lokvanj. Na račun Savinjčanov se radi pošalijo, zato tudi Mozirski gaj ni izjema. Je idilični park cvetja in etnoloških objektov, ki ga obdajata reka Savinja na eni in potok z ribnikom na drugi strani. Ko pa zacveti še več kot dvestotisoč tulipanov in še enkrat toliko sadik preostalega spomladanskega cvetja, ljubiteljev narave v parku ne manjka.

Nastanek na prostoru nekdanjega divjega odlagališča

Mozirski gaj se razprostira na desnem bregu reke Savinje, na prostoru nekdanjega divjega odlagališča. Park, ki bo letos odprt že 28 sezon, je začel nastajati iz nič.Vse skupaj se je začelo z željo, sodelovati na razpisu Zveze hortikulturnih društev, in tako so v Mozirju ustanovili hortikulturno društvo ter se že leta 1975 prijavili za republiško razstavo leta 1978.

Za osnovo je bila določena 4 hektare velika in popolnoma zapuščena površina, katero so uredili s pomočjo Društva vrtnarjev Celje in domačinov. Prošnjo za pomoč pri obnovi so prenesli tudi v Arboretumu Volčji Potok, ki se je odzval in skupaj jim je z veliko truda uspelo zapuščeno spremeniti v veliko parkovno površino, pripravljeno za prvo slovensko vrtnarsko razstavo na prostem. Geslo razstave je bilo 100.000 tulipanov na Slovenskem.

Ekološko hortikulturno društvo

Za park že petnajst let skrbi Ekološko hortikulturno društvo, Darko Bele, predsednik društva, današnje uspehe gaja pripisuje predvsem sodelovanju društev iz širšega območja Mozirja in pomoči domačinov. »Lepo je, ker park živi v sožitju društev; na začetku so ribiči z ribiškim domom, v gaju ima planinsko društvo svoj dom, sodelujemo z društvom za varstvo in vzgojo ptic, mlajevci in drugimi društvi,« povezanost razlaga Bele.

Etnografski objekti

Ob cvetju gaj dopolnjujejo tudi etnografski objekti, značilni in prenešeni iz območja Zgornjesavinjske doline. V njem so pred leti tako svoje mesto našli kašča iz leta 1731, preužitkarska hiša iz leta 1803, mlin na vodo, čebelnjak, kovačija in ena najstarejših žag venecijank.

Glavni objekt pa je vsekakor najstarejša mozirska hiša, ki so jo v gaj preselili lani. V njej so uredili šolsko učilnico, imajo pridobljen status dnevnega centra za osnovne šole, ki pri njih doživljajo naravoslovne dneve. Učence vodijo po urejeni učni poti, ki ima poudarek na spoznavanju avtohtonih drevesnih vrst, postopku kompostiranja, spoznavanju zelišč in alpskega rastlinja ter avtohtonih ptic in etnografije.

Znamenitosti Mozirskega gaja


Kontakt

Mozirski gaj - park cvetja

T: 03 5832 719
E: info@mozirskigaj.com
GPS koordinate:
46º20'23.76'' N 14º57'39.56'' E

Odprto vsak dan od sredine
aprila do sredine oktobra
od 9. do 19. ure.
 
© 2009-2012 Vse pravice pridržane.
Mozirski gaj, Hribernikova ulica 1, 3300 Mozirje

  Pridružite se nam tudi na Facebook-u