Tina_sproscanje
zzn-partnerji-financerji

Projekt: Mreža Zdravo z naravo (ZzN) (več o projektu)

Delavnica: VAJE / TERAPIJE PROTI STRESU IN DEPRESIJI

Mozirski gaj: 14.9.2018 (petek) od 15:00 do 16:30 ure

Zdraviliški park Term Topolšica: 15.9.2018 (sobota) od 9:00 do 10:30 ure

ZAKAJ:

Izpostavljenost stresu lahko vodi v resne zdravstvene težave. Kronični stres podre skoraj vse sisteme ravnotežja v telesu, s tem pa dvigne krvni tlak, oslabi imunski sistem, poveča tveganje za srčni napad in kap, dodatno poslabša neplodnost, pospeši staranje ipd. Pride lahko tudi do možganskih sprememb in poškodb ali anksioznosti in/ali depresije.

Depresija je zelo pogosta čustvena motnja, ki se kaže na različne načine, vselej pa vpliva na človeka v celoti – na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Depresija v človeku povzroči občutke utrujenosti, izčrpanosti, odvečnosti, nevrednosti, obupa in nemoči. Klinične raziskave kažejo, »…da je dala meditacija prav takšno olajšanje simptomov depresije in anksioznosti kot antidepresivi, za paciente, ki niso imeli bolezni v polnem razmahu.«

ZA KOGA:

Za vse, ki so dnevno izpostavljeni dejavnikom stresa in je njihovo zdravstveno stanje ogroženo. Sem uvrščamo tako mlade, ki izgorejavo v službi in na poslu kot tudi starejše z oslabelim imunskim sistemom.  Projekt je preventivno naravnan in s tremi sklopi vaj ter terapij želi zmanjšati dejavnike nastanka stresa in kasneje depresije. Osebam, ki so že v naprednem stadiju bolezni je namenjen poseben sklop vaj in terapij za lajšanje posledic.

KAKO:

zzn - delavnica stres in depresija - kako

V drugem delu projekta ZzN bodo predstavljene demonstracijske vaje/terapije v naravnem okolju Mozirskega gaja in Term Topolšice. Izpeljane bodo v obliki povezanih 3-delnih delavnic, kjer bo vsak dogodek namenjen določeni ciljni skupini: ali stres in depresija, ali dihalne težave in diabetes, ali multipla skleroza in druge gibalne težave.  

Dogodek (delavnica) bo imel 3 zaporedne delovne postaje: FIZIO, API in HORTI. Aktivnosti na vsaki delovni postaji bodo trajale 25 minut.

Med delovnimi postajami bo 10 minutni premor namenjen osvežitvi (zeliščni čaj, degustacija medu). Zadnji premor bo namenjen informiranju o projektu in o dosegljivosti pisnih ter video materialov.

zzn - fizio - terme topolsica

Gibalne vaje – fizična aktivnost igra pomembno vlogo pri zmanjševanju in preprečevanju posledic stresa. Redna aerobna vadba vsaj 40 minut na dan (npr. pilates, taichi, …) ugodno vpliva na odpravljanje stresa. Tudi primerne fitnes vaje in fizioterapevtski tretmaji so izredno anti-stresno koristni.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

 • Praktičnemu prikazu gibalnih vaj;
 • Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
 • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Anja in Tina

zzn-joga
Anja_bazen
Tina_Tivoli
zzn - api

Inhalacija in prehranski dodatki – api-terapija kot inhalacija, uživanje čebeljih izdelkov in tretma s čebeljim strupom deluje proti-stresno. Pomirjata predvsem inhalacija ter zvok čebel v čebelnjaku. Prehranski dodatki na bazi čebeljih izdelkov pa krepijo oslabljen imunski sistem.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

 • Praktičnemu prikazu api-terapije;
 • Informiranju o možnostih nadaljnjih terapij;
 • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodi: Ivan

apiterapija-ivan
apiterapija-inhalacija
gaj

Tehnike sproščanja – kot so joga, avtogeni trening, … so najboljši načini obvladovanja stresa. Redno in sprotno zmanjševanje stresa je ključnega pomena za ohranjanje ravnovesja v telesu. Redna vadba sprostitvenih tehnik ima številne pozitivne učinke na telesno in duševno zdravje ter omogoča globoko sprostitev v zelo kratkem času. Še posebej so sprostitvene tehnike učinkovite v naravnem okolju.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

 • Praktičnemu prikazu sprostitvenih tehnik;
 • Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
 • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Tina in Elica

Tina_sproscanje
Yoga_gaj
Elica_1

Vsi udeleženci ste vabljeni, da se vključite v demonstracijske vaje/terapije pod vodstvom izkušenih trenerjev ter terapevtov z mednarodnimi licencami. Svetujemo, da se primerno oblečete in obujete, saj bodo vaje/terapije na prostem.

V kolikor pri vajah/terapijah neposredno ne boste sodelovali, ste vseeno vabljeni, da si vaje ogledate, in da se nam po zaključku dogodka pridružite na druženju, klepetu in degustaciji krepilnih zeliščnih čajev in čebeljih izdelkov.

NASLEDNJI DOGODKI:

 • 21. in 22. 9. – VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE ASTME IN DIABETESA
 • 28. in 29. 9. – VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE TEŽAV NEVROLOŠKIH BOLNIKOV