Novice


Jesen 2019 v Mozirskem gaju

Categories: Tags:
11/09/2019
Mozirski gaj - rezano cvetje - jesen 2019

Letošnjo razstavo rezanega cvetja smo s poletja prestavili na jesen. Od sredine septembra do sredine oktobra smo v našem parku za obiskovalce pripravili veliko zanimih dogodkov.

Dijaško tekmovanje za pokal Mozirski tulipan

V četrtek in petek, 12. in 13. septembra, bomo gostili najboljše slovenske cvetličarje, najboljše profesorje cvetličarstva s slovenskih cvetličarskih šol in najperspektivnejše dijake. Dijaki bodo tekmovali na predizboru mednarodnega tekmovanja dijakov Euroskills in za prestižni pokal Mozirski tulipan.

Razglasitev zmagovalcev jesenskega tekmovanja v oblikovanju cvetja bo v petek, 13. 9., popoldne. Od 14. 9. dalje pa bodo čudovite kreacije cvetličnih umetnikov na ogled.

Buče velikanke v Mozirskem gaju

9. državno prvenstvo za najtežjo bučo

V Mozirskem gaju smo ponosni še na en zelo pomemben in zanimiv dogodek, ki ga že kar tradicionalno gostimo jeseni. To je namreč čas, ko od blizu in daleč – tudi iz tujine – v Mozirje pridejo pridelovalci s svojimi bučami velikankami. Vsako bučo postavimo na zelo natančno tehtnico in pod budnim očesom komisije razglasimo zmagovalko. Buče velikanke, ki lahko tehtajo tudi več kot 600 kilogramov, bomo tehtali v soboto, 21. septembra. Le katera bo postala državna prvakinja 2019?

Pričakujemo svetovni rekord

K nam naj bi prišel tudi tekmovalec iz Srbije (V Mozirju je zanj najbližje uradno tekmovanje GPC – svetovnega združenja, kjer se rezultati uradno priznavajo), ki želi postaviti svetovni rekord v kategoriji *long guard* (dolga buča). Nam oz. mu bo uspelo?

Razstava: Jesen v Mozirskem gaju – Buče v harmoniji s cvetjem

Jesenska razstava bo na voljo za ogled med 21. septembrom in 6. oktobrom.

»Letošnja razstava bo nekoliko drugačna, saj bomo vso barvitost cvetja in plodov v izjemnih kompozicijah predstavili na rustikalnih stojnicah, s čimer bomo pripravili pravi semenj cvetja, buč in kreativnosti,« je o razstavi povedal Simon Ogrizek, predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS.

Mozirski gaj bo namreč tudi v letošnjem letu, v sodelovanju s sekcijo cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, slovenskimi cvetličarskimi ter vrtnarskimi šolami, Centrom za poklicno izobraževanje Republike Slovenije, slovenskimi vrtnarji pridelovalci okrasnih rastlin ter slovenskimi dobavitelji cvetja in aranžerskega materiala ustvaril najboljšo slovensko razstavo cvetličarsko-vrtnarskih mojstrovin leta 2019.

Po koncu razstave, se Mozirski gaj zapira vse do decembra. V tem času pa bodo naši sodelavci pripravili Božično bajko. Se vidimo.

Vstopnice lza Mozirski gaj lahko kupite tudi preko spleta.

Vabljeni na Preskok v času: Srednjeveško popoldne v Začarani vasi

Categories:
17/05/2019

Vile iz Začaranega vrta bodo Mozirski gaj popeljale v srednji vek.

V Mozirskem gaju se trudimo napredovati in razvijati, zato smo se odločili, da bomo našim obiskovalcem ponudili še občasne dodatne dogodke skozi dolgoročni projekt »Začarani popoldnevi v Mozirskem gaju«. Projekta smo se lotili v partnerstvu s Time4Tales&Travel, s katerimi ustvarjamo tudi Božično bajko in smo skreirali Začarano vas, ter v sodelovanju z Dobri skupaj.

Prvi od takih dogodkov bo Preskok v času: Srednjeveško popoldne v Začarani vasi. V času bomo preskočili 26. 5. ob 15. uri.

V srednji vek bomo vstopili skozi časovno hišico

Vile iz Začarane vasi imajo vedno kup opravil. Skrbijo za naš Gaj ter vse rastline in živali v njem, svojo magično zdravilno moč pa podarjajo vsej Savinjski dolini. V današnjem času vse več rastlinskih in živalskih vrst izumira, one pa za svoje zdravljenje potrebujejo starodavne rastline, ki jih danes žal ne najdemo več. Tako bodo ponje tokrat skočile kar skozi časovno hišico v srednji vek. Z njimi bomo preskok v času naredili tudi mi.

Tako boste v Mozirskem gaju lahko srečali prave pravcate plemiče.

V Mozirskem gaju bomo namreč gostili srednjeveško skupino iz Turističnega in kulturnega društva Celje. Med njihovim sprehodom po parku se boste z njimi lahko fotografirali ali pokramljali, pripravljamo pa tudi zanimivo spremljevalno zgodbo. V primeru dežja dogodek odpade.

Vabljeni, da se nam pridružite in da zavrtimo časovni stroj skupaj.

Mozirski gaj je to sezono gostil že skoraj 9.000 obiskovalcev

Categories:
06/05/2019

Razstava tulipanov je zaključena. Čeprav nam jo je nekoliko zagodlo vreme, smo bili z obiskom zadovoljni.

1. in 2. maj sta nam namreč postregla s čudovitim vremenom, kar je v naš Gaj pripeljalo v zgolj dveh dneh več kot 5.000 ljudi. Tako je Mozirski gaj od začetka te sezone v prvi polovici aprila pa do danes obiskalo že skoraj 9.000 obiskovalcev.

Poleg razcvetenega parka so obiskovalce pričakali še risani junaki, eksotične živali in Začarana vas. Tulipani bodo v Mozirskem gaju cveteli še vse do 15. 5., ko bodo dokončno odcveteli, že danes pa cvetijo čudoviti rododendroni in azaleje. Kmalu se bomo pospešeno lotili tudi zasajanja poletnega cvetja, tako da vas Gaj še vedno vabi v svoj cvetoči objem.

Mozirski gaj bo letos postregel z dodatnimi novostmi

Že od začetka nove sezone si v Mozirskem gaju lahko ogledate Začarano vas s kar 10 vilinskimi hišicami in čudovitimi vilami, to pa še ni vse. Letošnja poletna razstava, ki bo potekala od 15. do 18. 8., tokrat ne bo ponujala pogleda na kreacije iz rezanega cvetja kot do sedaj. Te si boste lahko ogledali jeseni.

Gaj bodo namesto rezanega cvetja zasedle živali

Čaka nas ena največjih razstav eksotičnih živali živečih v Sloveniji na prostem, ki jo pripravljamo skupaj z našimi dolgoletnimi partnerji, Društvom ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Otroci bodo lahko zajezdili ponije, pripravljamo pa še prav poseben šov z lipicanci.

Vabljeni!

V Mozirskem gaju se je pomlad razcvetela s tulipani

Categories:
08/04/2019
mozirskigaj-razstava_tulipanov-pomlad

V Mozirskem gaju se je pomlad razcvetela s tulipani.
Zacvetite z njimi tudi vi!

Tulipani, narcise in drugo pomladno cvetje že sramežljivo pozdravljajo sonce v svojem razcvetu. Po tako lepem koncu zime, ki smo ga imeli letos, so namreč tudi tulipani zacveteli že prej in Gaj vas zato z veseljem vabi v svoj cvetni objem že danes.

Če si želite videti tulipane v največjem razcvetu,
obiščite Mozirski gaj med 10. in 21. aprilom.

Uživajte v pisanem cvetju, se očistite vseh slabih energij z največjimi uglašenimi vetrnimi zvončki v Evropi in ne pozabite obiskati našega Začaranega vrta, ki z letošnjo pomladjo postaja vse bolj Začarana vas. V njem vas bo namreč pričakalo že 10 vilinskih hišic in čudovitih vil, ki bodo z magično vilinsko energijo zapeljale tako otroke kot odrasle.

Kaj bo torej s tradicionalno razstavo tulipanov od 27. 4. do 2. 5.? Tako kot vsako leto do zdaj, vas tudi letos vabimo nanjo v tem času, ko si bo mogoče ogledati poznejše tulipane v najlepšem razcvetu, z njimi pa še 20.000 narcis, 15.000 mačeh, spominčice in marjetice.

Od 27. 4. do 2. 5. pa pripravljamo tudi poseben program
z eksotičnimi živalmi in risanimi junaki.

Z nami bodo člani društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo, ki bodo s seboj pripeljali pajke, želve in kače. Alojz Osterman bo v Gaj pripeljal svoje papagaje. Obiskali pa nas bodo tudi Disneyjevi junaki in Mignoni. Nešteto razlogov torej, da nas obiščete.

3. Božično bajko Slovenije obiskalo 35.000 ljudi

Categories:
07/01/2019

6. januarja 2019 je tretja Božična bajka Slovenije zaprla svoja vrata. V dobrem mesecu je Mozirski gaj obiskalo 35.000 obiskovalcev od blizu in daleč. Vsi so bili navdušeni nad vzdušjem, ki ga je pričaralo 1.200.000 lučk ob glasbeni spremljavi.

Dnevni rekord – več kot 4.000 obiskovalcev

V Mozirskem gaju so v enem mesecu, kolikor je trajalo posebno praznično vzdušje, našteli 35.000 obiskovalcev. Dnevni rekord pa so podrli na praznični 26. december, ko se je proti Mozirju vila več kilometrska kolona vozil in je park obiskalo več kot 4.000 ljudi.

Otroke so obiskali dobri možje in pravljična bitja

Tretja izvedba Božične bajke Slovenije je bila na ogled vse dni med 30. novembrom in 6. januarjem. Ob vikendih so obiskovalci v parku lahko srečali svetega Miklavža ali Božička, otroke je pozdravljala snežna kraljica, škrati pa so s svetlečim čarobnim prahom lica namazali tudi odraslim, ki so se prepustili pravljičnemu vzdušju v parku.

Glasba je dodatno popestrila dogajanje v parku

Pozorni obiskovalci so po parku lahko odkrivali ptičje valilnice, v katerih so bili skriti zvočniki, od koder je odmevala nežna praznična glasba. Nekajkrat so jih presenetili s koncerti v kmečki hiši. Lahko so se pogreli s toplim čajem, ki so ga pridno kuhale mozirske zeliščarke, si privoščili med domačih čebelarjev ali kakšen lep lesen izdelek.

4. Božična bajka Slovenije bo imela še 300.000 lučk več

Božična bajka Slovenije, ki jo ekipa Time4Tales&Travel pripravlja ves november, je leta 2016 v Mozirski gaj prišla s Hrvaške. Prvo leto je praznično vzdušje pričaralo pol milijona novoletnih lučk, drugo leto jih je bilo v parku že milijon, tretje leto pa je vzdušje 1.200.000 lučk spremljala še prijetna glasba po parku. Božično bajko Slovenije 2019 bo krasilo že 1.500.000 lučk.

Mozirski gaj se ponovno odpre, ko zacvetijo tulipani

S 6. januarjem park zapira svoja vrata. Počasi se bodo začele priprave na nove dogodke. Na sprehod med cvetlične grede, drevesa, skozi začarani vrt in na vrh razglednega stolpa bodo ljubitelje narave povabili spet aprila, ko bo začelo cveteti 135.000 tulipanov.

3. Božična bajka Slovenije v Mozirskem gaju

Categories: Tags:
12/11/2018
bozicna_bajka_slovenije_2017-foto_BlankaKroflic

Kako si želite doživeti praznični konec leta? Vas privlačijo okrašene ulice velikih mest ob bučni glasbeni spremljavi, ki odmeva s posameznih ulic? Vas privlači šum glasnega klepeta ljudi, ki so se od vsepovsod zgrnili na ulice, da bi se družili ob skodelici kuhanega vina? Ali si raje privoščite več miru in počasen sprehod, med katerim lahko občudujete različne svetlobne kreacije, poklepetate in uživate?

Če boste naš park obiskali med tednom, boste od 1. decembra v Mozirskem gaju našli vse to. Imeli boste priložnost odkrivati čudovite svetlobne kreacije po različnih kotičkih v miru, ob spremljavi nežne, praznično obarvane glasbe.

Če se boste po parku sprehodili ob koncu tedna, ga boste doživeli v bolj živahnem vzdušju. 1.200.000 lučk se bo v tem času pridružila množica obiskovalcev, zato v parku ne boste slišali le nežne glasbene spremljave, ampak tudi pomirjujoči zvok klepeta.

Božična bajka Slovenije bo obiskovalcem ponudila tudi kuhano vino, topel čaj in še kaj.

Magični praznični čas

Skrite želje velikih in malih si bosta za uho in mogoče tudi v zvezek zapisala Miklavž in Božiček. Prav poseben del Mozirskega gaja se je letos začel spreminjati v Začarani vrt. Vanj so se začela priseljevati pravljična bitja, ki pripravljajo čisto posebno, čarobno praznično vzdušje. V njihovem svetu bodo sprehajalci skoraj gotovo srečali snežno kraljico, gozdno vilo ali škrata.

Ne hodite k nam brez napolnjenih baterij v pametnih telefonih in fotoaparatih. Žal vam bo.

Seveda vam nočemo razkriti čisto vseh detajlov, vseeno pa vam lahko povemo, da bodo nekateri deli parka obarvani v samo eno barvo, druge bo razsvetljevala celotna barvna paleta, nekje bo utripalo, stezica ob strugi na južni strani parka pa bo spremenjena v alejo, okrašeno z lampijončki. Prav imate, pametni telefon ali fotoaparat sta obvezna oprema za zimski sprehod skozi park.

Dobrodošli vsak dan od 1. decembra do 6. januarja 2019

Tako. 3. Božična bajka Slovenije vas v čarobno deželo svetlobe in pravljic vabi vsak dan od 1. decembra do 6. januarja 2019, med 16. in 21. uro. Da bi se izognili vrsti za nakup vstopnic, ki zna biti dolga tudi več deset metrov, vam nudimo možnost spletnega nakupa. Izkoristite jo.
P.S.: Vstopnica za Božično bajko Slovenije je lahko tudi lepo praznično darilo.

Ključni podatki 3. Božične bajke Slovenije:

 • 1. december 2018 do 6. januar 2019
 • Vsak dan med 16:00 in 21:00
 • 1.200.000 lučk po celem parku
 • Glasbena spremljava po celotnem parku
 • Posebna okrasitev Začaranega vrta, kjer bo mogoče videti tudi pravljična bitja  (snežno kraljico, gozdno vilo, škratka)
 • Ob določenih dnevih se bosta po parku sprehajala sv. Miklavž ali Božiček (med 17. in 19. uro, celoten razpored bo objavljen na spletni strani)
 • Izognite se vrsti pred vhodom in kupite vstopnice preko spletne strani

Prisrčno vabljeni!

Projekt Mreža Zdravo z naravo se nadaljuje tudi v 2019

Categories:
14/10/2018

Ekološko hortikulturno društvo Mozirski gaj je v letu 2018 kot nosilec LAS projekta Mreža Zdravo z naravo (krajše ime “ZzN”) gostilo in izvajalo pilotne delavnice, v katerih smo razvijali in izvajali program rekreacije, sproščanja in zdravilnih terapij v naravnem okolju, ob naravnih učinkovinah kot sta med in zdravilne rastline. Operacijo smo pripravili v sodelovanju s Termami Topolšica in Čebelarsko zvezo zgornjesavinjsko-šaleškega območja.

Vsem obiskovalcem HORTI, FIZIO in API vaj in terapij v okviru projekta ZzN se zahvaljujemo za udeležbo tako v Mozirskem gaju kot tudi v Termah Topolšica.

Velik interes je pokazal, da so tovrstne združene terapije potrebne in zaželene, še posebej med starejšo generacijo.

Sporočamo vam, da z vsebinami projekta nadaljujemo ter pripravljamo program novih vaj/terapij za leto 2019. V Mrežo Zdravo z naravo se vključujejo novi člani, tako da bomo pripravili še bolj zanimive in koristne vaje/terapije.

Vabimo vas, da se nam pridružite ali kot izvajalec ali kot koristnik vaj/terapij. Več informacij lahko dobite na povezavi http://mozirskigaj.com/category/zzn-novice

Delavnica: VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE TEŽAV NEVROLOŠKIH BOLNIKOV

Categories:
26/09/2018
zzn-partnerji-financerji
Projekt: Mreža Zdravo z naravo (ZzN) (več o projektu)
Delavnica: VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE TEŽAV NEVROLOŠKIH BOLNIKOV
Zdraviliški park Term Topolšica: 28.9.2018 (petek) od 10:30 do 12:00 ure
Mozirski gaj: 28.9.2018 (petek) od 17:00 do 18:30 ure

Preberi več →

Buča Uroša Fifolta obranila prvo mesto

Categories:
24/09/2018
mozirski_gaj-najtezja-buca-2018-12

22. septembra 2018 se je v Mozirskem gaju odvijalo že osmo tekmovanje buč velikank. Odprtega državnega prvenstva se je udeležil tudi “bučman” iz Avstrije, ki je zasedel tretje mesto. Lanski naslov pa je uspel ubraniti Uroš Fifolt, ki je v Mozirje pripeljal 607-kilogramsko bučo.

Letošnje leto je na odprtem državnem prvenstvu sodelovalo 15 buč, dve od njih sta pripotovali iz Avstrije. Janku Lovšetu, prekaljenemu pridelovalcu buč velikank, ki je že 5-krat zmagal na tekmovanju v Mozirskem gaju, letos ni uspelo prehiteti Uroša Fifolta, ki je uspel ubraniti lanskoletni naslov. Lovšetova 550-kilogramska buča je zasedla 2. mesto, Fifoltova 607-kilogramska lepotica pa je premagala vso letošnjo konkurenco.

Tretje mesto je s 511 kilogrami zasedla avstrijska buča, ki se je v Mozirje pripeljala iz okolice Dunaja, natančneje iz kraja Riederberg, ki se nahaja severozahodno od avstrijske prestolnice.

Tekmo je nadzorovala tričlanska komisija

Da je tehtanje potekalo tako, kot je treba, je poskrbela tehtnica Tara iz podjetja Lotrič meroslovje. Vse skupaj je nadzirala tudi tri članska komisija, ki so jo sestavljali Urška Habjan, predstavnica podjetja Lotrič, Matija Petrin iz podjetja Hišni aparati B/S/H Nazarje in športni novinar Ivo Milovanovič, ki je povezoval in komentiral tekmo.

Rezultati:

 1. Uroš Fifolt, Novo mesto > 607 kg
 2. Janko Lovše, Trebnje > 550 kg
 3. Friedrich Melka, Avstrija > 511 kg
 4. Ervin Zajc, Laško > 464 kg
 5. Martin Jehart, Slovenj Gradec > 383 kg
 6. Sebastijan Kozjek, Ruše > 354 kg
 7. Ivan Polenik, Radlje ob Dravi > 324 kg
 8. Martin POdgornik, Čepovan > 316 kg
 9. Janez Govek, Ljubno > 314 kg
 10. Aleš Pliberšek, Slovenske Konjice > 297 kg
 11. Janez Firm, Litija > 296 kg
 12. Franjo Naraločnik, Ljubno > 252 kg
 13. Janez Klemen, Laze v Tohinju > 216 kg
 14. Bojan Kuzminski, Trnovska vas > 107 kg
 15. Friedrich Melka, Avstrija > 58 kg

Mozirskega rekorda letos nismo podrli

Čeprav so imele buče letos zelo ugodne pogoje za rast in so se organizatorji potiho nadejali, da bo padel rekord med bučami, ki so se v vseh teh letih tehtale v Mozirskem gaju, se na tehtnici ni pokazala trimestna številka s 7 na začetku.

Po merilih GPC (Great Pumpkin Commonwealth) si slovenski rekord še vedno lasti Janko Lotrič, ki je leta 2014 pridelal bučo, težko 794,5 kg. Vendar ni bila stehtana v Mozirju.

Ste vedeli, da …?

 • Slovenski pridelovalci buč so si nadeli ime “bučmani”.
 • Lastnik svetovnega rekorda je Mathias Willemijns iz Belgije, ki je leta 2016 vzgojil 1.190,49 kg težko bučo. Stehtali so jo v Ludwigsburgu, v Nemčiji.
 • S tekmovanjem buč velikank se je odprla jesenska razstava buč v Mozirskem gaju. Na ogled bo do 7. Oktobra, vsak dan med 9:00 in 19:00.
 • Z razstavo buč se Mozirski gaj do začetka decembra, ko bo park razsvetlilo 1.200.000 lučk, zapira.

Najlepša hvala sponzorjem

Zahvala za izpeljano tekmovanje ne gre samo tekmovalcem, ki so kljub zelo slabemu vremenu v Mozirski gaj pripeljali svoje buče, ampak tudi vsem sponzorjem, ki so omogočili tekmovanje in prispevali bogate nagrade za tekmovalce. Vsi so prejeli pohvalo in darilno vrečko Lotrič, prvih sedem je prejelo tudi gospodinjski aparat Bosch.

Generalna sponzorja dogodka sta bila: Hišni aparati B/S/H Nazarje in Lotrič meroslovje.

Ostali sponzorji: BioGuano, Vinska klet Mastnak, Vinogradništvo Steyer – Danijel Grudnik, Steklarstvo Benda Mozirje, Društvo bučmani Oplotnica.

 

Razstava buč bo trajala do 7. oktobra, potem pa park za nekaj časa zapre vrata. 

Več o tem >

29. septembra 2018 vas vabimo na sklepno dejanje praznovanja 40-letnice Mozirskega gaja, 700-letnice trških pravic Mozirja in svetovnega dneva turizma.

V Mozirskem gaju se ob 18:00 začne koncert Majde in Marjana Petana, ki sta se pred 40 leti spoznala prav v našem parku. 

Več o tem >

Koncert z Majdo in Marjanom Petanom ob 40-letnici Mozirskega gaja

Categories:
23/09/2018
Majda in Marjan Petan

 

Mozirski gaj, Občina Mozirje in Turistično društvo Mozirje


vas prijazno vabimo na skupni zaključni koncert v okviru praznovanja

 • 40 let Mozirskega gaja,
 • 700 let trških pravic Mozirja in
 • svetovnega dneva turizma,

 

ki bo v soboto, 29. septembra 2018 ob 18:00 v Mozirskem gaju.

 

Gostili bomo znana slovenska glasbenika, Majdo in Marjana Petan,
ki prav tako proslavljata 40 let skupne poti, na katero sta stopila prav v Mozirskem gaju.

 

 

Vstop v Mozirski gaj bo na dan koncerta od 17. ure naprej brezplačen.

 

Vljudno vabljeni!

 

V primeru dežja prireditev odpade.

Contact Us (header content) Sliding Panel ENG

Kontakt

Hribernikova 1,
3300 Mozirje, Slovenija
GPS koordinate
46º20’23.76” N 14º57’39.56” E]

Email: info@mozirskigaj.com

Pokličite Nas

Telefon: +386 (0)3 5832 719 (v sezoni)
GSM: +386 (0)41 691 939, +386 (0)31 338 907, +386 (0)41 653 129

Pošljite Nam Sporočilo

Vaše ime

Vaš e-naslov

Sporočilo

Kje Smo